Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
A BDSM csak a fájdalomról szól?

Az egyik tipikus tévhit, amit a BDSM-mel kapcsolatosan hallani szoktam, az az, hogy ez az egész csak a fájdalomról szól. Ha valaki ezt szóba hozza, akkor általában hozzá szokta tenni azt is, hogy „emiatt aztán nem értem ezt az egészet, hogy lehet ez jó bárkinek is?”.

Az egyik tipikus tévhit, amit a BDSM-mel kapcsolatosan hallani szoktam, az az, hogy ez az egész csak a fájdalomról szól. Ha valaki ezt szóba hozza, akkor általában hozzá szokta tenni azt is, hogy „emiatt aztán nem értem ezt az egészet, hogy lehet ez jó bárkinek is?”.

A BDSM azonban nem csak a fájdalomról szól. Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy a BDSM a kapcsolódásról szól, ugyanúgy, mint a hétköznapi szexualitás és a fizikai intimitás általában. A BDSM betűszó hat kifejezést takar: kötözés (bondage), discipline (fegyelmezés), dominance (dominancia), submission (szubmisszió), szadizmus (sadism) és mazochizmus (masochism) – ezek közül csak az utolsó kettő szól a fájdalom okozásának vagy átélésének az élvezetéről.

Az első kettő, a kötözés és a fegyelmezés arra utal, hogy a pár tagjai szeretnek valamiféle korlátozás élményével játszani. Sokaktól hallottam azt, hogy nagyon megnyugtató, sőt akár meditatív élmény megkötözve lenni. Az ember ilyenkor nem tud a mindennapi nehézségeken kattogni, néhány órára kizárja a világot, és csak önmagára és a partnerére figyel. A fegyelmezés és a különféle protokollok hasonló célt szolgálnak: az ember egy hosszabb-rövidebb ideig egy rendezett, kiszámítható világban élhet, ami csak róla és a párjáról szól.

A dominancia és a szubmisszió, másképpen DS, azaz az alá-fölérendeltséget tematizáló játékok elsősorban a lelki élményekre fókuszálnak. Az embernek általában brutális jelenetek jutnak az eszébe, ha erről hall, pedig a DS szólhat a gondoskodás és a biztonságérzet átéléséről is. Ez a fajta játék jól kombinálható a kötözéssel: előfordulhat, hogy a megkötözött szubmisszívet a domináns csak masszírozza, csókolgatja és más eszközökkel fokozza a szexuális vágyát, és azt élvezi, hogy a másik fél izgatott, viszont nem elégülhet ki.

A fentiek alapján talán érthetővé válik az is, hogy a BDSM-et több kutatás (Williams et al. 2016; Wismeijer et al. 2013) szerint is inkább rekreációs tevékenységként és a partnerrel töltött minőségi időként kellene értelmezni, és nem szexuális eltévelyedésként.

Hivatkozások:

Nichols, M., & Fedor, J. P. (2017). Treating Sexual Problems in Clients who Practice “Kink”. In Z. D. Peterson, The Wiley Handbook of Sex Therapy (old.: 420-450.). UK: John Wiley & Sons Ltd.

Williams, D. J., Prior, E. E., Alvarado, T., Thomas, J. N., & Christensen, M. C. (2016). Is bondage and discipline, dominance and submission, and sadomasochism recreational leisure? A descriptive exploratory investigation. Journal of Sexual Medicine, 1091-1094.

Wismeijer, A. A., & Assen, M. A. (2013). Psychological Characteristics of BDSM Practitioners. Journal of Sexual Medicine, 1943-1952.

September 27, 2021