Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Hányszor történt már meg az, hogy "igent" mondtál, pedig "nemet" szerettél volna?

Hányszor történt már meg az, hogy "igent" mondtál, pedig "nemet" szerettél volna? Megtörtént már, hogy "nemet" mondtál, pedig szíved szerint azt válaszoltad volna, "igen"?

Hányszor történt már meg az, hogy "igent" mondtál, pedig "nemet" szerettél volna? Megtörtént már, hogy "nemet" mondtál, pedig szíved szerint azt válaszoltad volna, "igen"?

Sprecher et al. 1994-es kutatásában az olyan helyzeteket vizsgálta, ahol nem történt nemi erőszak, de a felek mégsem igazán azt kommunikálták, amire a szexszel kapcsolatosan vágytak volna.

A nők 37-40%-a legalább néhányszor utasított vissza olyan szexuális közeledést amelyet a legszívesebben elfogadott volna, de ez az amerikai férfiak 46%-áról is elmondható. Elképzelhető, hogy nem akarták, hogy "könnyen megkaphatónak" lássa őket a partnerük vagy mások, esetleg erkölcsi okokból döntöttek az aktus kerülése mellett.

A nők 40-46%-a egyezett már bele olyan szexbe, amelyhez igazán nem volt kedve (de nem is kényszerítették rá), és a férfiak 49-63%-a is csinált már ilyet. Ez a problémásabb eset: itt a motivációk között említhető az, hogy az illető azt érezte, csak úgy tudja fenntartani a párkapcsolatát, ha szexel a partnerével, vagy esetleg tapasztalatlan, illetve részeg volt, amikor megtörtént az aktus. Olyan is előfordulhat, hogy valakinek nincs kedve a szexhez, de látja, hogy a partnere nagyon izgatott, és örömet szeretne neki okozni, ezért egyezik bele abba az aktusba.

Az ilyen esetek elkerülésében segít a hatékony, verbális kommunikáció. Ne próbáljuk kitalálni, mit szeretne a partnerünk vagy partnereink: kérdezzük meg! Lehet, hogy egy kicsit illúzióromboló, de sokkal biztonságosabb és élvezetesebb lesz tőle a szex.

Forrás: Sprecher, S., Hatfield, E., Cortese, A., Potapova, E., & work(s):, A. L. R. (1994). Token Resistance to Sexual Intercourse and Consent to Unwanted Sexual Intercourse: College Students’ Dating Experiences in Three Countries. The Journal of Sex Research, 31(2), 125–132.

September 27, 2021