Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Tudatmódosító szerek és beleegyezés

Az ember akkor tud igazán beleegyezni a dolgokba, ha nem áll tudatmódosító szer befolyása alatt. Ennek ellenére gyakran előfordul az, hogy az ember valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt szexel. Mi a helyzet ilyenkor a beleegyezéssel?

Az ember akkor tud igazán beleegyezni a dolgokba, ha nem áll tudatmódosító szer befolyása alatt.

Viszont azok, akik szexuálisan aktívak, általában legalább egyszer szexeltek már életükben tudatmódosító szer - általában alkohol - hatása alatt, mégsem érzik úgy, hogy megerőszakolták őket. Azonban az is nyilvánvaló (Abbey, 2002), hogy az alkoholfogyasztás összefügg a nemi erőszakkal. Az áldozatok kiszolgáltatottabbá válnak, ha isznak; az elkövetőnek pedig nehezebb kontrollálnia a saját agresszív és szexuális vágyait, mintha józan lenne.

Hol van pontosan a határ a részeg egyéjszakás kaland és a nemi erőszak között? Hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik? Nem tudok megnyugtató, egyszerű válaszokat adni. Nem valószínű, hogy az emberek egyhamar lemondanának arról, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt szexeljenek, így a probléma valószínűleg nem is fog eltűnni.

Néhány dolgot viszont tudok javasolni:

* Felelősségteljesen, megbízható emberek környezetében fogyasszunk bármilyen tudatmódosító szert!

* A legbölcsebb talán az, ha tudatmódosító szer hatása alatt csak a partnerünkkel szexelünk vagy legalábbis olyasvalakivel, akit jól ismerünk, és megbízhatónak tartunk.

* Jó ötlet józanul átbeszélni azt, hogy ha mondjuk inni fogunk, akkor mi férhet bele a szexbe. Az alkohol például fájdalomcsillapító hatású, így a karmolós-harapós játékokat jobb ötlet kihagyni a részeg szexből.

* Mivel ittas állapotban nehezebben vesszük észre a partnerünk jelzéseit, különösen fontos a nyílt, verbális kommunikáció. Hacsak nem teljesen nyilvánvaló, hogy a másik fél szeretne szexelni és jólesik neki, ami történik, ne közeledjünk felé!

Hivatkozás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484270/

September 27, 2021