Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Alfred Kinsey

A legtöbben hallottunk már a Kinsey-skáláról, amely egy spektrumon jeleníti meg, hogy az adott személy inkább a saját neméhez vagy az ellenkező nemhez vonzódik-e. De ki volt ez a Kinsey, és hogyan jutott el a skála megalkotásáig?

A legtöbben hallottunk már a Kinsey-skáláról, amely egy spektrumon jeleníti meg, hogy az adott személy inkább a saját neméhez vagy az ellenkező nemhez vonzódik-e. De ki volt ez a Kinsey, és hogyan jutott el a skála megalkotásáig?

Alfred Kinsey amerikai szexológus a 40-es években vette fel az interjúkat, amelyek megalapozták a későbbi tudományos munkáját. Az első kutatók között volt, akik a szexualitást a modern értelemben vett tudományossággal vizsgálták, azaz az emberi élet természetes részeként tekintettek rá, és nem bűnös vagy szégyellnivaló dologként.

Kinsey a vizsgálati eredményei közlése során arra fókuszált, hogy elmondja, hogyan viselkednek az emberek valójában, és nem hasonlította őket egy elképzelt, ideálisnak tartott normalitáshoz. A kutatásaiból az derült ki, hogy az emberek általában szeretnek szexelni, a szexuális önkifejezés változatos módjait gyakorolják, és a legtöbben maszturbálnak is. Ezekből az interjúkból szűrte le Kinsey azt a következtetést is, hogy a legtöbb ember nem egyértelműen homo- vagy heteroszexuális, hanem mindkét nemhez vonzódik, és ennek a vonzalomnak a mértéke az, ami egyénenként eltérő.

Mivel mindezeket a jelenségeket széles körben megfigyelte, Kinsey javasolta azt, hogy a szexuális önkifejezés legtöbb formáját, beleértve a homoszexualitást is, természetesnek kellene tekinteni. Az ilyen kijelentései miatt a szexológiai kutatásait leállították, és megvonták tőle a támogatást is.

Modern szemmel nézve Kinsey módszertana közel sem tökéletes; az egyik legnagyobb probléma az, hogy a korszak Amerikájában olyan mértékben tabusított téma volt a szexualitás, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt reprezentatív vizsgálati mintát gyűjteni. Emellett Kinsey feltehetőleg túlbecsülte a homoszexuális személyek számát a résztvevők között. Azonban az általa leírtak nagy része ma is megállja a helyét, ahogy azt modernebb kutatások is megerősítették.

Hivatkozások:

Gurney, K. (2020) Mind the Gap. United Kingdom: Headline Publishing Group.

Paul H. Gebhard és Alan B. Johnson: The Kinsey Data: Marginal Tabulations of the 1938-1963 Interviews Conducted by the Institute for Sex Research (Indiana University Pressm, 1998) ISBN 0253334314

September 27, 2021