Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Guy Baldwin, az első kinktudatos terapeuta

Guy Baldwin (szül. 1946) pszichoterapeuta és egyike a BDSM-fétis és főleg a leather szubkultúra élő legendáinak. Az első szakemberek között volt, akik úgy tartották, hogy a BDSM és fetisiszta érdeklődés nem mentális betegség és nem is pszichoszexuális zavar, hanem az egészséges szexuális viselkedés része lehet.

Guy Baldwin (szül. 1946) pszichoterapeuta és egyike a BDSM-fétis és főleg a leather szubkultúra élő legendáinak. Az első szakemberek között volt, akik úgy tartották, hogy a BDSM és fetisiszta érdeklődés nem mentális betegség és nem is pszichoszexuális zavar, hanem az egészséges szexuális viselkedés része lehet. 1982-ben ő hozta létre a Kinktudatos Szakemberek Listáját (Kink Aware Professionals Directory). Ennek a célja az, hogy kiindulási pontként szolgáljon az olyan személyek számára, akik pszichológiai vagy terápiás segítséget szeretnének igénybe venni, de tartanak attól, hogy a szakember esetleg elítélően állna hozzá a kinky vagy poliamor életmódjukhoz.

Guy Baldwin az amerikai leather közösség oszlopos tagja is. A leather szubkultúra egyfajta ős-BDSM: eredetileg a másodk világháború utáni időszakban aktív motoros klubok közösségeiből fejlődött ki, és olyan meleg férfiak voltak a tagjai, akik nosztalgikusan tekintettek vissza a hadsereg szigorú hierarchikus rendszereire, szimbólumaira, hangulatára. A mai BDSM-fétis közösség szókincsének, jelképeinek jó része a leather szubkultúrából származik. Mivel a leather közösség a kezdetben igen exkluzív és titkos keretek között működött, viszonylag kevés hiteles információnk van róla. Annál is inkább, mert a modern leather szubkultúra tagjai közül már csak kevesen emlékeznek a kezdeti időkre, és még kevesebben akarnak róla beszélni. Guy Baldwin írásai, például az "Old Guard: Its Origins, Traditions, Mystique & Rules" éppen ezért kivételes és értékes forrást jelentenek ebben a témában.

September 27, 2021