Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Hogyan hatnak a játékszerek a szexuális életünkre?

Egy kutatás szerint a szexuális játékszerek használata általában semmilyen káros hatással nem jár, sőt, jó eséllyel még javítják is az emberek szexuális életének a minőségét.

Egy, az Indianai Egyetem által 2009-ben végzett kutatás szerint a 18-60 éves nők 53%-a, illetve a férfiak 45%-a használt már vibrátort. A kutatás szerint a vibrátorhasználat összefügg a magasabb szexuális vággyal és azzal, hogy az illetőnek könnyebben van orgazmusa. A vibrátorhasználatnak, szemben a szexuális diszfunkciók kezelésének gyógyszerészeti megoldásaival, általában nincsenek káros mellékhatásai, illetve ha vannak is, akkor azok ritkán jelentkeznek és rövid ideig tartanak.

A vizsgált nők közül azok, akik használtak vibrátort, a nagyobb valószínűséggel vettek részt nőgyógyászati vizsgálaton az elmúlt 12 hónapban, mint a kontrollcsoport. A vibrátorhasználó nőknél a szexuális vágy, izgalom, nedvesedés és az orgazmusok gyakorisága is magasabb volt, mint azoknál, akik ezt kerülték.

A megkérdezett férfiak közül a heteroszexuálisok, melegek és biszexuálisok is hasonló gyakorisággal használtak vibrátort; a heteroszexuális férfiak nagy része a női partnerrel folytatott aktus, vagy az előjáték során tette ezt. Akárcsak a nők esetében, a szexuális játékszereket használó férfiak is nagyobb eséllyel mentek el szűrővizsgálatokra és általában jobban ügyeltek a szexuális egészségükre, mint a többiek. Valamint az ő esetükben az aktussal való elégedettség, az orgazmusfunkció és a szexuális vágy is magasabb volt, az erekciós zavar pedig ritkább.

Minek köszönhetőek ezek az eredmények? Valószínűleg nem arról van szó, hogy a szexuális játékszerek afféle csodagyógyszerek lennének. Inkább arról van szó, hogy aki általában véve tudatosabb a saját szexualitásával kapcsolatosan, és több figyelmet fordít erre az életterületre, az nagyobb eséllyel használ szexuális játékszereket is. Azonban az is kiderül a kutatásokból, hogy a szexuális játékszerek – ezek közül egyértelműen a vibrátorokat használják a legtöbben – használata általában semmilyen káros hatással nem jár, sőt, jó eséllyel még javítják is az emberek szexuális életének a minőségét.

Forrás:

https://www.theinstituteofsexology.org/.../sex-toy...

September 27, 2021