Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Lelkes beleegyezés...?

A lelkes beleegyezés fogalma újabban egyre gyakrabban bukkan fel szexedukációs anyagokban. De vajon tényleg hasznos-e ez a fogalom, és segít-e abban, hogy kellemesebb legyen a szexuális életünk?

A lelkes beleegyezés fogalma újabban egyre gyakrabban bukkan fel szexedukációs anyagokban. Mit jelent ez? Csak az számít igazi beleegyezésnek, ami egy kimondott, lelkes „igen”.

Mi a gond a lelkes beleegyezés koncepciójával? Elsősorban az, hogy sokszor nehezen megvalósítható elvárást állít az ember elé. Van olyan, hogy az embernek csak félig-meddig van kedve szexelni, de látja, hogy a partnere izgatott – és aztán tök jót szexelnek. Másrészt pedig, sokan vannak, akik számára nehéz kifejezni, hogy vágynak a szexre. Arra kérném az olvasóimat, hogy magukban vegyék számba az eddigi szexuális élményeiket: hányszor mondták ki eddig nyíltan és egyértelműen, hogy szívesen szexelnének?

Mi lehet a megoldás? Először is az, hogy igenis elkezdjük rászoktatni magunkat arra, hogy kimondjuk, mire vágyunk, és a partnerünktől is megkérdezzük, hogy ő mit szeretne, akkor is, ha egy egyéjszakás kalandról van szó. Vegyük észre azt, ha csak megtippeljük, hogy mit is akar a másik. Lehet, hogy ami a mi számunkra szexuális felszólítás – például kivágott ruhát hord az illető, nagyon közel áll hozzánk, vagy akár meg is érint bennünket –, az az ő számára nem az. Hacsak nem ismerjük jól az illetőt, kérdezzünk rá, hogy mit akar!

Ha pedig már ismerjük a partnerünket, érdemes elfogadni azt, hogy léteznek bizonytalan szexuális helyzetek. Van olyan, hogy eleinte az ember nem túl izgatott, de izgalomba jön. Van, hogy időközben elmúlik a vágya, és inkább abbahagyja a szexet. Ez rendben van, és egyik félnek sem a hibája. Néha mindenkivel megtörténik, aki szexuálisan aktív.

Olyan is van, hogy valaki kimondottan szereti azt a játékot, hogy eleinte húzódozik, és vágyik arra, hogy „elkapják” őt. Ha ilyesmit játszunk, akkor fontos előre leszögezni, hogy ez egy játék, és megbeszélni, hogy mi az az egyértelmű jelzés, aminek a hatására véget ér! A BDSM közösségben ezt hívják menekülőszónak. Ennek a használatán akkor is érdemes elgondolkodni, ha nem kimondottan BDSM játékot játszunk, de a beleegyezés szokványos jelei nem értelmezhetőek az együttlétünk során.

September 27, 2021