Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Mi az a BDSM?

Mi az a BDSM? A fogalommal gyakran találkozhatunk, de az embernek sokszor csak homályos elképzelései vannak arról, hogy mit is takar pontosan ez a betűszó.

Mi az a BDSM? A fogalommal gyakran találkozhatunk, de az embernek sokszor csak homályos elképzelései vannak arról, hogy mit is takar pontosan ez a betűszó.

A BDSM betűszóban foglalt fogalmak a következők: kötözés (bondage), fegyelmezés (discipline), dominancia (dominance), szubmisszió (submission), szadizmus (sadism), illetve mazochizmus (masochism). A három fogalompár más-más jellegű viselkedésekre vonatkozik. Az első kettő, vagyis a kötözés és a fegyelmezés valamilyen, mentális-viselkedéses vagy fizikai korlátozásra utal. Ide tartozik például az, hogyha valakinek tetszik az, ha a partnere megkötözi őt. A dominancia és a szubmisszió arra vonatkozik, hogy valaki szeret az alá-fölérendelődés lelki élményével játszani: például aki szubmisszív, annak örömet okozhat az, hogy a szexuális aktus során a partnere élvezete az elsődleges, és ő maga attól érzi magát kielégültnek, hogy úgy érzi, boldoggá tette a partnerét. A szadizmus és a mazochizmus kifejezetten a fájdalommal és a kellemetlen érzetekkel, érzésekkel kapcsolatos játékra vonatkozik. Fontos tudni, hogy ez nem azt jelenti, hogy aki mazochista, az azt is élvezni fogja, ha mondjuk a fogát húzzák: inkább olyan fájdalomról van itt szó, mint amikor szex közben valaki megharapja vagy megkarmolja a partnerét.

A BDSM során kulcsfontosságú a kölcsönös beleegyezés, hiszen ezeket a tevékenységeket a beleegyezés különbözteti meg a bántalmazástól. A BDSM tevékenységeket a közösség sokszor játéknak hívja, ezzel is utalva arra, hogy ami történik, annak vannak „játékszabályai”, és ha valaki rosszul érzi magát, akkor ezeken a szabályokon lehet változtatni, vagy abba lehet hagyni az egészet.

October 4, 2022