Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Mi számít szexnek?

Ha rákeresünk a kérdésre, hogy „Hány szexpartner a normális”, azt látjuk, hogy számos bulvár cikk foglalkozik vele. Ezekből legalábbis azt a következtetést levonhatjuk, hogy a legtöbb embert érdekli ez a téma. De van itt egy bökkenő: ki számít szexuális partnernek?

Ha rákeresünk a kérdésre, hogy „Hány szexpartner a normális”, azt látjuk, hogy számos bulvár cikk foglalkozik vele. Ezekből legalábbis azt a következtetést levonhatjuk, hogy a legtöbb embert érdekli ez a téma. De van itt egy bökkenő: ki számít szexuális partnernek? A legtöbben úgy válaszolnának, hogy az, akivel volt behatolás. Ezzel a meghatározással több probléma is van: például főként a heteroszexuális kapcsolatokra fókuszál, és kihagyja azokat is, akiknek egyszerűen csak nem tetszik annyira a behatolás. Mi van azokkal, akik valamilyen betegség vagy az idős koruk miatt nem tudnak a „megszokott” módon szexelni? Előfordulhat, hogy valakinek nincs erekciója, orgazmusa, vagy egyáltalán nem is érez az altestén semmit. Akkor nekik egyáltalán nincs szexuális életük? Az a helyzet, hogy sokuknak igenis van. Ha belegondolunk, elég sértő lenne azt mondani, hogy ha valaki a személyes preferenciái, az orientációja vagy a testi állapota miatt nem tud úgy szexelni, ahogy azt általában elképzeljük, akkor ő egyáltalán nem is szexel.

A szex egy egyszerű fizikai eseménynél sokkal összetettebb dolog: biológiai, pszichológiai és társas vonatkozása is van. A helyes válasz arra a kérdésre, hogy „Mi számít szexnek?” az, hogy az, amit az illető annak érez. Van, aki számára a közös maszturbáció szex, és van, aki úgy veszi, hogy nem az. Ez persze egy kicsit bonyolítja a dolgokat, hiszen innentől kezdve valamivel nehezebb értelmezni a „Hány szexuális partnered volt?” és a „Milyen gyakran szexelsz?” kérdést. Viszont ha megengedően állunk a szex fogalmához, azzal segítjük azt, hogy azok, akik a szokványostól eltérően szexelnek, elfogadva és értékelve érezzék magukat. Talán mi magunk is megkönnyebbülhetünk egy kicsit – nem kell „teljesítenünk” ahhoz, hogy egy élmény szexuális legyen, elég, ha mi magunk annak érezzük. Nincs feltétlenül szükség hozzá orgazmusra vagy behatolásra, talán még partnerre sem. Ez egy mélységesen intim élmény – miért is hagynánk, hogy mások sztereotípiái határozzák meg, hogy mi fér bele és mi nem? Az egyetlen dolog, ami nem férhet bele a szexbe, az az, ha kárt okozunk vele magunknak vagy másoknak, minden más az illető saját dolga.

September 27, 2021