Saáry Lilla Pszichológus
Menü bezárása gomb.Menü gomb.
Nem monogám kapcsolatok és a kötődés

Azok, akik nem monogám beállítódásúak, gyakran szembetalálkoznak az előítélettel, hogy egészséges kötődés csak monogám kapcsolatban lehetséges. De vajon igaz ez?

Azok, akik nem monogám beállítódásúak, gyakran szembetalálkoznak az előítélettel, hogy egészséges kötődés csak monogám kapcsolatban lehetséges. De vajon igaz ez?

Nem könnyíti meg a válaszadást a tény, hogy a kötődésről szóló elképzeléseink és elméleteink nagy része a monogám kapcsolatrendszeren alapul. Ainsworth, Bowlby és a kötődéselmélet más megalkotói is mind abból indultak ki, hogy a biztonságos kötődés két személyt feltételez. Ez teljesen természetes, hiszen abban az időszakban, amikor ők ezeket az elméleteket megalkották, nem is igazán lehetett alternatív kapcsolatrendszerekről hallani. Viszont emiatt mind a mai napig nagyon kevés kutatás születik, amelyek a romantikus vagy szexuális kapcsolatokat nem tekintik automatikusan monogámnak. Az a néhány kutatás, ami a poliamor és konszenzuális non-monogám kapcsolatrendszerekről szól, azt igazolja, hogy ezek az emberek ugyanolyan egészséges és funkcionális kötődéssel rendelkeznek, mint bárki más: a kötődési stílusunk tehát nem függ attól, hogy monogám beállítódásúak vagyunk-e (Fern, Rickert and Samaran, 2020).

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy az ember hajlamos a poliamor vagy konszenzuális non-monogám kapcsolatokat a promiszkuitással és a kockázatos szexuális viselkedéssel összemosni. Holott ezek nem azonosak egymással. Természetesen előfordulhat az, hogy valaki képtelen a mély intimitás kialakítására, és ezt leplezendő váltogatja a szexuális partnereit; ez probléma, és kezelést igényel. Viszont az, ha valakinek több kedvese is van, vagy több szexuális partnerrel is kapcsolatot tart fenn, sokak számára természetes és egészséges állapot, sőt, őket valószínűleg az betegítené meg, ha belekényszerítenék önmagukat egy monogám kapcsolatba. Egy ilyen kapcsolatrendszer fenntartásához rengeteg őszinteség, rugalmasság és jó kommunikációs készségek kellenek, ez pedig mind olyasmi, ami pozitív összefüggésben van a mentális egészséggel.

Forrás:

Fern, J., Rickert, E. and Samaran, N. (2020) Polysecure - Attachment, Trauma and Consensual Nonmonogamy. Portland: Thorntree Press.

September 27, 2021